Skilsmisse: Hvilke regler gælder?
Få indblik i skilsmissens regler og de juridiske virkninger for ægtefællerne, samt hvordan du kan komme godt igennem en skilsmisse eller separation. Ved at forstå de juridiske aspekter og benytte de rette ressourcer, kan ægtefæller navigere gennem denne udfordrende tid på en mere tryg og velovervejet måde.
Hvad er skilsmisse?
Skilsmisse er den officielle opløsning af et ægteskab i henhold til dansk lovgivning. Det indebærer, at ægtefællerne ikke længere er juridisk bundet til hinanden. Udover skilsmisse kan ægteskabelig opløsning også omfatte separation, hvor ægtefællerne lever adskilt uden at være skilt på papiret.
Der gælder samme juridiske vilkår for et registreret partnerskab, som der gør for et ægteskab i tilfælde af separation eller skilsmisse. Dog er det vigtigt at bemærke, at der ikke er en direkte skilsmisseprocedure for registrerede partnere på samme måde som for ægtefæller. For registrerede partnere indebærer opløsningen af partnerskabet en proces, der svarer til en skilsmisse, men det juridiske forløb kan være anderledes.
Hvad er forskellen på separation og skilsmisse?
Både separation og skilsmisse markerer en afslutning på ægteskabet med hensyn til formuefællesskab, arveret, sambeskatning og den gensidige forsørgelsespligt. Dog er der væsentlige juridiske forskelle mellem de to begreber:
Skilsmisse er den endelige afslutning af ægteskabet, hvor ægtefællerne ikke længere er juridisk bundet til hinanden. For at opnå skilsmisse kræves en ansøgning, og når skilsmissen er bevilget, kan ægtefællerne gifte sig igen.
Separation adskiller sig fra skilsmisse, idet der er tale om en midlertidig tilstand, hvor ægtefællerne lever adskilt, men stadig er juridisk gift. Separation er eksempelvis relevant, hvis det kun er den ene ægtefælle, der ønsker at blive skilt, idet der - modsat skilsmisse - ikke er krav om, at parterne skal være enige for, at separation kan finde sted. Hvis ægtefællerne beslutter at genoptage deres samliv under en separation, bortfalder separationen automatisk, og de vender tilbage til at leve som ægtefæller uden den juridiske status som separerede.
Regler for skilsmisse i Danmark
I Danmark reguleres skilsmisse grundigt af lovgivningen, som definerer en klar procedure for ægtefællernes opløsning af ægteskabet. Processen begynder typisk med, at en af parterne udfylder og sender ansøgningen om skilsmisse til Familieretshuset, hvor den juridiske behandling påbegyndes.
Det er afgørende at forstå de juridiske aspekter af skilsmisse, herunder hvordan selve processen forløber, hvilke dokumenter der kræves, og hvilke muligheder der findes for at løse tvister eller spørgsmål om fordeling af ejendom, formue og eventuelle børns fremtidige forhold.
Hos Håkonsson Advokater tilbyder vi specialiseret og professionel rådgivning, der ikke kun guider jer gennem skilsmisseprocessen, men også sikrer, at I er velinformerede og støttede gennem hele forløbet.
Enighed eller uenighed om skilsmisse
Hvis begge parter er enige om skilsmisse, kan I blive skilt direkte uden forudgående separation ved at indsende en anmodning om skilsmisse til Familieretshuset. Dette kræver, at I er enige om følgende betingelser:
- I skal være enige om at søge direkte skilsmisse.
- I skal være enige om, hvorvidt den ene part skal betale ægtefællebidrag.
- Ved en eventuel lejebolig skal I være enige om, hvilken af jer der eventuelt fortsætter med at bo der.
Hvis der er uenighed om skilsmisse, men en af ægteskabslovens særlige grunde foreligger, kan der søges om direkte skilsmisse, uanset uenighed og uanset om I har fælles børn under 18 år. Disse grunde inkluderer:
- 2 års adskillelse: Hvis ægtefællerne har levet adskilt i mindst 2 år, kan dette danne grundlag for skilsmisse.
- Utroskab: Når der har været tilfælde af utroskab, kan det være grund til at søge skilsmisse.
- Vold: Hvis der har været psykisk vold, fysisk vold samt seksuelle overgreb i ægteskabet, kan det danne grundlag for skilsmisse.
- Bigami: Hvis en af ægtefællerne er gift med en anden person samtidigt, kan dette være grundlag for skilsmisse.
- Børnebortførelse: Hvis der forekommer børnebortførelse, kan det også være en af de særlige grunde, der tillader direkte skilsmisse.
Inden skilsmissebevillingen udstedes, skal du og din ægtefælle deltage i en vilkårsforhandling i Familieretshuset. Dette møde kan afholdes enten som videomøde eller ved fysisk fremmøde og har til formål at sikre, at der findes en retfærdig og passende løsning for begge parter. Der er også mulighed for at blive skilt, hvis I har været separeret i seks måneder, selv hvis kun den ene part ønsker at blive skilt.
Hvornår træder skilsmissen i kraft?
Når I som ægtefæller er enige om vilkårene for enten separation eller skilsmisse, og disse er godkendt af Familieretshuset, udstedes der en bevilling, der markerer begyndelsen af jeres retslige statusændring.
Separation eller skilsmisse træder officielt i kraft fra den præcise dato, hvor bevillingen udstedes af Familieretshuset. Dette betyder, at den juridiske adskillelse mellem jer som ægtefæller eller den fulde opløsning af ægteskabet finder sted på dette tidspunkt.
Hvis der ikke er enighed om betingelserne for separation eller skilsmisse, indkaldes I til en såkaldt vilkårsforhandling hos Familieretshuset. Her vil en sagsbehandler bistå jer med at nå frem til en løsning, som begge parter kan acceptere. Det er vigtigt at bemærke, at dette møde er obligatorisk og ikke kan undgås, da det er til for at sikre en retfærdig og passende løsning for begge parter.
Samarbejde efter skilsmisse
Tidligere var der en lovpligtig refleksionsperiode på tre måneder for børnefamilier, der gennemgik skilsmisse, men denne blev afskaffet den 1. juli 2020. Trods afskaffelsen er det stadig muligt at benytte det digitale forløb SES (Samarbejde Efter Skilsmisse).
Det digitale forløb handler om at give jer som forældre de nødvendige informationer, viden og praktiske værktøjer til at håndtere jeres fortsatte samarbejde som forældre efter en skilsmisse. SES fokuserer også på at hjælpe jer med at håndtere og forstå børnenes reaktioner og støtte dem både under og efter skilsmissen. Programmet kan gennemføres når som helst og tilbyder fleksible ressourcer til at lette overgangen for både forældre og børn.
SES er ikke obligatorisk, men udgør en ressource, I som familie kan vælge at benytte jer af for at støtte jeres samarbejde efter skilsmissen.
Få hjælp til skilsmisse
Skilsmisse er en betydningsfuld juridisk og personlig proces, der påvirker mange aspekter af dit liv, herunder økonomi, ejendom og forholdet til børn. For at sikre, at skilsmissen håndteres korrekt, og at dine rettigheder og interesser beskyttes, kan det være en fordel at søge professionel rådgivning fra en advokat.
Hos Håkonsson Advokater er vi specialister i familieret og kan hjælpe dig med at navigere gennem de komplekse juridiske aspekter af skilsmisse. Vi tilbyder professionel støtte og rådgivning, der kan sikre, at din skilsmisseproces forløber så smidigt og trygt som muligt. Uanset om du har brug for hjælp til at forstå lovgivningen, håndtere økonomiske spørgsmål eller sikre børnenes bedste, står vi klar til at assistere dig gennem hele processen.
Har du brug for hjælp?
Første henvendelse er gratis
Vi svarer som regel inden for 48 timer. Ved akut brug for hjælp bedes du ringe på 20 45 55 85.