Tvangsarv
Når en person går bort, er det vigtigt at forstå, hvordan arven fordeles, da dette kan have stor betydning for både arvelader og arvinger. Tvangsarv er en central del af arveloven, som sikrer, at visse arvinger, eksempelvis børn og afdødes ægtefælle, får en lovbestemt del af arven - uanset hvad der måtte være angivet i testamentet.
Uanset om du er arvelader, der ønsker at sikre en retfærdig fordeling af dine aktiver, eller en arving, der vil forstå dine rettigheder, vil denne artikel guide dig gennem de vigtigste aspekter af tvangsarv.
Hvad er tvangsarv?
Tvangsarv er den del af arven, som arveloven fastsætter, skal tilfalde dine arvinger.
Tvangsarv har til formål at beskytte de økonomiske interesser for de nærmeste familiemedlemmer, som børn og den længstlevende ægtefælle. Denne beskyttelse sikrer, at disse arvinger ikke kan udelades helt fra arven, selv hvis der er oprettet et testamente med andre bestemmelser.
Ifølge den nugældende arvelov udgør tvangsarven 1/4 af afdødes formue.
På den måde begrænses arveladers mulighed for at fordele arven, fordi tvangsarvingerne skal modtage en bestemt lovbestemt andel af arven.
Hvem er tvangsarvinger?
Tvangsarvinger er de personer, som ifølge arveloven har krav på tvangsarv. Dine tvangsarvinger er, efter arveloven, din ægtefælle, dine børn og eventuelt dine børns efterkommere.
Tvangsarven udgør 1/4 af afdødes formue, som skal fordeles med halvdelen (1/8) til ægtefællen og halvdelen (1/8) til børn. Efterlader man sig flere børn, skal tvangsarvelodden på 1/8 fordeles mellem børnene.
Efterlader man sig kun en ægtefælle eller kun børn, vil hele tvangsarvelodden (1/4) tilfalde den pågældende.
Læs mere om tvangsarv til børn og særbørn nedenfor.
Tvangsarv til børn
Som beskrevet ovenfor er dine børn og eventuelt deres efterkommere dine tvangsarvinger og skal modtage tvangsarv.
Det er således ikke muligt at nedskrive arven til mindre end tvangsarven – heller ikke i et testamente. Hvis du i dit testamente indsætter en bestemmelse om, at børnene skal arve mindre end tvangsarven, risikerer du at dele af eller hele testamentet vil være ugyldigt.
Tvangsarvelodden til børnene er 1/8, såfremt du også efterlader dig en ægtefælle. Efterlader du dig ikke en ægtefælle, vil tvangsarven udgøre 1/4 af arven efter dig. Hvis der er flere børn vil tvangsarven (1/4 eller 1/8) skulle fordeles lige mellem dem.
Tvangsarv til særbørn
Særbørn er de børn, som en ægtefælle har fra et tidligere ægteskab eller forhold. Det betyder, at kun den ene af ægtefællerne er forælder til særbørnene. Særbørn er således tvangsarvinger til deres biologiske forælder, og de har derfor krav på tvangsarv fra denne forælder.
Særbørn har omvendt ikke nogen arveret fra den anden ægtefælle, som ikke er deres biologiske forælder. Denne ægtefælle har således frihed til at disponere over sin formue, uden at skulle tage hensyn til særbørnene, da der ikke nødvendigvis er en tæt relation mellem dem. På den måde bliver den anden ægtefælles råderet ikke begrænset af særbørnenes tilstedeværelse.
Tvangsarv og uskiftet bo
Når den længstlevende ægtefælle vælger at sidde i uskiftet bo, indebærer det, at arven efter den førstafdøde ægtefælle ikke umiddelbart bliver fordelt mellem arvingerne. I stedet får den længstlevende ægtefælle råderetten over hele boet, hvilket betyder, at vedkommende kan fortsætte med at bruge og administrere formuen, som om den var deres egen. Børnene, som normalt ville have krav på deres tvangsarv ved førstafdødes død, må derfor vente med at modtage deres andel af arven, indtil den længstlevende ægtefælle også er afgået ved døden.
Det er vigtigt at bemærke, at uskiftet bo giver den længstlevende ægtefælle en betydelig frihed til at disponere over formuen. Dette kan omfatte at sælge ejendomme, bruge penge fra formuen eller ændre formuens sammensætning. Selvom ægtefællen har denne frihed, er der dog visse begrænsninger for at beskytte børnenes fremtidige arv. For eksempel må den længstlevende ægtefælle ikke foretage gaver eller dispositioner, der væsentligt forringer børnenes ret til arv.
Børnenes tvangsarv forbliver derfor i en slags "venteposition," men den er stadig beskyttet af arveloven. Hvis den længstlevende ægtefælle ønsker at gifte sig igen, skal boet skiftes, hvilket betyder, at børnenes arv vil blive udbetalt på dette tidspunkt. Det samme gælder, hvis den længstlevende ægtefælle ønsker at ophæve det uskiftede bo af andre årsager. I en sådan situation vil børnenes tvangsarv blive beregnet og udbetalt ud fra boets værdi på skiftetidspunktet.
Det er også vigtigt at overveje, hvordan det uskiftede bo kan påvirke børnenes tvangsarv i forhold til formuens værdi over tid. Hvis formuen vokser, kan børnene ende med at arve en større del, men omvendt kan de også risikere at få mindre, hvis formuen formindskes eller forbruges. Børnene har dog mulighed for at kræve, at der bliver lavet en formueopgørelse, når uskiftet bo etableres, så det står klart, hvad deres fremtidige arv bør omfatte.
Kan man undgå tvangsarv eller begrænse tvangsarven til børn?
Man kan som arvelader ikke undgå tvangsarven ved at oprette testamente. Tvangsarvingerne har mulighed for at give arveafkald og frasige sig al arv, herunder tvangsarv, men det kræver, at tvangsarvingen selv ønsker det.
Man skal dog også oprette et testamente, hvis man ønsker at ens ægtefælle eller børn skal arve mindst muligt (tvangsarv). Bestemmer man ikke dette i et testamente, vil ægtefælle og børn modtage deres legale arv, hvilket er betydeligt mere end tvangsarven.
Herudover kan man i testamentet bestemme, at børn skal modtage deres arv kontant og ikke have adgang til at udtage andre aktiver. Efterlader man sig en meget stor formue, så er der ligeledes mulighed for at begrænse tvangsarven til børnene et bestemt beløb, som reguleres årligt – i 2025 udgør beløbet kr. 1.510.000,00 pr. barn.
Det er derfor vigtigt at få rådgivning om, hvordan du bedst planlægger arven, så man undgår konflikter og sikrer, at testamentet er lovligt og korrekt udført.
Praktiske overvejelser
Det er vigtigt, at tvangsarvereglerne overholdes i et testamente, da det ellers kan blive anset for helt eller delvist ugyldigt. Arven vil i det tilfælde måske ikke blive fordelt efter dine ønsker.
Det er også en god idé at revidere dit testamente regelmæssigt for at sikre, at det stadig afspejler dine ønsker og behov - især hvis der sker ændringer i din familie eller økonomiske situation.
Få rådgivning om tvangsarv
Hos Håkonsson Advokater er vi eksperter i arveret, herunder tvangsarv, og vi står klar til at hjælpe dig med at navigere i de komplekse regler. Uanset om du er arvelader, der ønsker at sikre en korrekt fordeling af din arv, eller en arving, der har spørgsmål om dine rettigheder, kan vores erfarne advokater tilbyde professionel rådgivning og vejledning. Kontakt os i dag og få en uforpligtende samtale.
Har du brug for hjælp?
Første henvendelse er gratis
Vi svarer som regel inden for 48 timer. Ved akut brug for hjælp bedes du ringe på 20 45 55 85.